Panko.lt
Studentų priėmimas: tel. +370 607 96156

Tarptautinės konferencijos dalyviai diskutavo apie globalizacijos naudą bei iššūkius

2018-10-22

Praėjusią savaitę Panevėžio kolegija kartu su partneriais organizavo 6-ąją tarptautinė mokslinę konferenciją „Mokslo ir studijų tendencijos globalizacijos sąlygomis (SCEDU‘ 2018).

Jau tradiciniu tapęs renginys, kuriuo Panevėžio kolegija siekia suburti įvairių sričių mokslininkus tyrėjus, besigilinančius į globalizacijos iššūkius mokslo ir studijų srityse, šiais metais Panevėžyje sulaukė daugiau nei 80 dalyvių. Dvi dienas trukusioje konferencijoje dalyvavo, pranešimus ir straipsnius rengė mokslininkai iš Lenkijos, Latvijos, Estijos, Turkijos ir Lietuvos aukštųjų mokyklų, Panevėžio kolegijos socialinių partnerių, regiono verslo institucijų atstovai.

Konferencijoje sveikinimo žodį sakė Panevėžio kolegijos direktorius dr. Gediminas Sargūnas, Panevėžio miesto mero pavaduotojas, laikinai einantis Panevėžio miesto mero pareigas Petras Luomanas, Panevėžio regiono plėtros tarybos pirmininkas, Pasvalio rajono savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas, Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Gailiūnas, Latvijos Turibos universiteto Teisės katedros vedėja, teisės mokslų daktarė Ingrida Veikša.

Plenariniame posėdyje pranešimus skaitė dr. Artur Zimny (Konino kolegija, Lenkija), dr. Liudmila Aleksejeva (Daugpilio universitetas, Latvija), dr. Abdulsamet Günek (Atatürk universitetas, Turkija), Gytis Morkūnas (VšĮ „Versli Lietuva“, Lietuva). Plenariniame konferencijos posėdyje buvo aptariamos tarptautinės švietimo problemos, globalizacijos įtaka tarptautinėms įmonėms ir rinkoms.

Konferencijos dalyviai aptarė ir diskutavo šiomis temomis: Globalizacija ir technologijų taikymas, Globalizacija ir biomedicina, Globalizacijos raiška socialinėje plotmėje.

Atskiroje pedagogų sekcijoje „Globalizacija edukologijos moksluose“ dalyvavo 18 Europos Sąjungos Nordplus Horizontal programos projekto Nr. NPHZ-2017/10067 ,,Darbą paliekančių pradedančiųjų mokytojų skaičiaus mažinimas“ (Reducing Teacher Drop-Out Rate” – ReTeD) dalyvių iš projekto partnerių institucijų – Talino universiteto,  Latvijos universiteto, Liepojos universiteto, Kėdainių profesinio rengimo centro ir Panevėžio kolegijos. Panevėžio kolegija dalyvauja projekte partnerio teisėmis, pagrindiniai vykdytojai Latvijos universitetas. Projekto dalyviai perskaitė penkis pranešimus, kuriuose pateikė Lietuvos, Latvijos ir Estijos situaciją, susijusią su pradedančiųjų pedagogų „nubyrėjimo“ tendencijomis Baltijos šalyse. Taip pat projekto partnerių straipsniai bus publikuojami konferencijos leidinyje. Susitikimo metu visų šalių atstovai diskutavo aktualiomis švietimo, kultūros temomis bei aptarė ateinančio penktojo susitikimo, kuris vyks žiemą Liepojos universitete, planus.

Konferencijos metu jos dalyviai pristatė daugiau kaip 30 pranešimų, dalyvavo diskusijose ir socialinėje programoje, turėjo galimybę susipažinti su Panevėžio miesto dailės galerijos ekspozicijomis. Antrąją konferencijos dieną dalyviai lankėsi Ukmergės rajone esančiuose Taujėnų  ir Antano Smetonos dvaruose.

Konferencijoje buvo ne tik aptariami mokslinių tyrimų rezultatai, bet ir plačiau diskutuojama praktiškai gilinantis į globalizacijos fenomeną ir jo keliamus iššūkius modernioje visuomenėje.

Atrinkti konferencijos straipsniai bus publikuojami tarptautinėje duomenų bazėje (CEEOL) referuojamame Panevėžio kolegijos leidžiamame moksliniame žurnale „Taikomieji tyrimai studijose ir praktikoje“ („Applied Research in Studies and Practice“).

Konferencijos organizatoriai džiaugiasi, kad konferencijos dalyviai turėjo galimybę apžvelgti esamas akademinių tyrimų, susijusių su platesniu globalizacijos poveikiu visuomenei ir ekonomikai, tendencijas, aptarti pasiūlymus ir įžvalgas sprendžiant globalizacijos iššūkius.

 

 

Galimi darbdaviai: