Panko.lt
Studentų priėmimas: tel. +370 607 96156

Panevėžio kolegijoje aptarti aukštojo mokslo vystymo regione klausimai

2018-11-13

Šiuolaikinės rinkos sąlygomis, kurios nuolat inertiškai auga ir keičiasi, šalies aukštosios mokyklos susiduria su naujais iššūkiais. Panevėžio kolegija kelia ambicingus tikslus susikurti ir išlaikyti aiškiai diferencijuotą poziciją aukštojo mokslo rinkoje bei atliepti regiono darbdavių poreikius. 2018 m. lapkričio 9 d. kolegijoje vyko susitikimas su Panevėžio krašte rinktais LR Seimo nariais, savivaldybės ir verslo atstovais, buvo aptarti aukštojo mokslo vystymo regione klausimai.

Susitikime dalyvavo Seimo nariai Goda Burokienė, Povilas Urbšys, Petras Nevulis, Bronislovas Matelis, Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorius Rimantas Pauža, Panevėžio kolegijos tarybos pirmininkas, Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas, AB „Lietkabelis“ generalinis direktorius Sigitas Gailiūnas, kolegijos direktorius dr. Gediminas Sargūnas bei kolegijos vadovybės atstovai.

Kolegijos direktorius susirinkusiuosius supažindino su esama aukštųjų mokyklų situacija Lietuvoje. G. Sargūno teigimu, stojančiųjų į universitetus studentų skaičius 2017-2018 m. laikotarpiu sumažėjo 5,4 proc., tuo tarpu į kolegijas stojančiųjų skaičius buvo stabilesnis ir per praeitus metus sumažėjo tik 0,3 proc. Susitikimo metu buvo pažymėta, kad stojančiųjų į  Panevėžio kolegiją skaičius, vertinant valstybines kolegijas, šiais metais buvo didžiausias ir išaugo 12,4 proc. (priimti 443 pirmakursiai). Tai rodo, kad kolegijoje vykdomos studijų programos atliepia darbdavių lūkesčius, yra orientuotos į technologijų, biomedicinos ir socialinių mokslų sritis. Direktorius akcentavo, kad kolegines studijas renkasi vis daugiau Panevėžio regiono absolventų: šių metų stojimo rezultatai parodė, kad  net 74 proc. stojančiųjų į kolegiją buvo Panevėžio miesto ir regiono gyventojai. Pozityvu tai, kad nuo įsidarbinusių kolegijos absolventų net 90 procentų lieka dirbti Panevėžio regione.

Susitikimo metu buvo aptartas verslo ir mokslo bendradarbiavimo galimybių didinimas plėtojant materialinę bazę, stiprinant inžinerijos, informatikos mokslų sritis. Taip pat diskutuota apie Panevėžio miesto savivaldybės vaidmens didinimą siekiant kolegijos strateginių tikslų: ugdyti studentų gebėjimą greitai prisitaikyti prie besikeičiančių socialinių ir ekonominių sąlygų, lavinti komunikacinius, verslumo ir kitus darbo rinkai reikalingus bendruosius įgūdžius.

Pastaruoju metu akcentuojama būtinybė išlaikyti profesinį studijų programų profilį, daugiau dėmesio skirti perkvalifikavimui, orientuojantis į regiono darbo rinkos poreikius bei galimybes netradicinėms besimokančiųjų grupėms įsitraukti į studijas. Susitikime buvo kalbama apie Seime pateiktą projektą dėl 5 lygio sutrumpintų aukštojo mokslo studijų, kurios reikalingos efektyviai ir operatyviai tenkinant darbo rinkos poreikius. Pažymėtina, kad dėl šio įstatymo projekto kolegija Seimo nariams pateikė pasiūlymą koreguoti studentų priėmimo sąlygas, trumpinant stojantiesiems į šias studijas būtiną darbinės veiklos laikotarpį nuo 3 metų iki 1 metų.

Galimi darbdaviai: