Panko.lt
Studentų priėmimas: tel. +370 607 96156

GEGUŽĖS 12 – OJI – Tarptautinė slaugytojų diena ir dantenų sveikatos diena

2018-05-08

Susitikime gegužės 11 d. nuo 11 iki 13 val. Laisvės aikštėje

Didžiausią įtaką šiuolaikinės profesionalios organizuotos slaugos atsiradimui turėjo įžymi XIX amžiaus slaugytoja Florens Naitingeil (1820-05-12–1910-08-13). F. Naitingeil savo asmenybės įtaigumo, veiklos kryptingumo ir atkaklumo, organizacinių gabumų ir aiškios vizijos dėka reformuojant slaugą, buvo pripažinta šiuolaikinio mokslo ir profesionalios organizuotos praktinės slaugos pradininke. Krymo karo metu F. Naitingeil Turkijoje organizavo sužeistųjų gydymą ir priežiūrą, o vėliau tapo pirmoji slaugytojų kursų rengėja Anglijoje.

Kasmet gegužės 12-tąją viso pasaulio slaugytojai pažymi savo profesinę šventę – Tarptautinę slaugytojų dieną, anglų medicinos sesers Florens Naitingeil garbei, per jos gimimo dieną.

Tarptautinė slaugytojų taryba paskelbė 2018 m. temą:  ,,Sveikata yra žmonių teisė“. Teisė į sveikatą ir tinkamą jos priežiūrą akcentuojama tiek nacionaliniu, tiek ir tarptautiniu lygiu priimtuose dokumentuose. Teisė į sveikatą (dar vadinama teise į sveikatos priežiūrą, teise į sveikatos apsaugą, teise rūpintis sveikata, teise būti pacientu) yra universali žmogaus teisė. Kiekvienas žmogus turi turėti teisę į saugias darbo ir sveikas gyvenimo sąlygas, sveikatos ugdymą ir kt.

Biomedicinos mokslų fakulteto dėstytojai ir bendrosios praktikos slaugos studentai paminės tarptautinę slaugytojų dieną renginiu, kuris vyks gegužės 11 dieną (penktadienį) nuo 11 iki 13 val., Laisvės aikštėje (prie kolegijos laiptų). Renginio metu bus galima pasimatuoti arterinį kraujo spaudimą, gauti patarimų sveikos gyvensenos temomis.

Gegužės 12-ąją Europos periodontologų organizacija kviečia paminėti ir Dantenų sveikatos dieną. Ta proga burnos higienos studijų programos studentai jungiasi prie slaugytojų renginio, kurio metu informuos visuomenę apie dantenų sveikatos svarbą. Dantenos – tai aplink dantį esantys minkštieji audiniai. Sveikos dantenos yra šviesios, rožinės spalvos, tvirtai prigludusios prie danties. Dantenų pažeidimai pasireiškia be jokio skausmo, jos parausta, padidėja, ima kraujuoti. Dantenų sveikatos dienos tikslas – atkreipti dėmesį į dantenų sveikatą, nes tinkamai prižiūrint dantis, masažuojant dantenas, uždegimo požymiai išnyksta vos per kelias dienas. Renginio metu bus galima daugiau sužinoti apie dantenų sveikatą, burnos priežiūros priemonių pasirinkimą, bus galimybė pasitikrinti dantenų sveikatos būklę.

Visus maloniai kviečiame aktyviai dalyvauti.

Galimi darbdaviai: