Panko.lt
Studentų priėmimas: tel. +370 607 96156

Dalyvavome konferencijoje „Etika akademinėje aplinkoje 2020“

2020-10-15

Panevėžio kolegijos lektorė, Etikos komisijos pirmininkė Rima Adomaitienė dalyvavo Lietuvos Respublikos akademinės etikos ir Lietuvos Respublikos akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos organizuotoje kasmetinėje konferencijoje „Etika akademinėje aplinkoje 2020“. Šiuo renginiu Tarnyba siekia atkreipti dėmesį į etikos svarbą moksliniuose tyrimuose. Be to, spalio mėnesį minima Pasaulinė etikos diena, todėl Tarnyba 2020 m. spalio 14 d. sukvietė akademinę bendruomenę į renginį.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos analitikė  Kristina Senkuvienė pristatė „Atsakingo mokslo barometrą“, t.y. tyrimą, kuriuo buvo siekiama įvertinti tyrėjų patirtis, susijusias su akademine etika. Išsamiai su šio tyrimo ataskaita galima susipažinti čia: https://etikostarnyba.lt/wp-content/uploads/2020/08/Atsakingo-mokslo-barometras-2020-tyrimo-ataskaita_LT_EN.pdf
Dr. Eglė Ozolinčiūtė, Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos vyriausioji analitikė, pristatė temą „Atitikties mokslinių tyrimų etikai vertinimas“ ir informavo, kad atliktas „Atsakingo mokslo barometras 2020″ parodė, jog tyrėjai susiduria su akademinės etikos problemomis, todėl yra parengtos gairės, kurios padės lygiuotis į tarptautines mokslo institucijas.
Doc. dr. Eimantas Peičius, kartu su kitais  Lietuvos bioetikos komiteto kolegijos nariais, skaitė pranešimą „Biomedicininių ir kitų mokslinių tyrimų su žmogaus sveikata etika (Lietuvos bioetikos komiteto kolegijos rekomendacijos)“, bei informavo, kad taip pat yra rengiamos tyrimų etikos rekomendacijos, kurios svarbios biomedicinos mokslų srities tyrėjams.
Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierė dr. Loreta Tauginienė nagrinėjo temą „Mokslinių tyrimų ir publikavimo etikos pažeidimų piniginė vertė“ ir patarė tyrėjams kritiškai vertinti ko siekiama ir kokiu būdu. Kontrolierė atkreipė dėmesį, kiek galėtų kainuoti mokslo publikacijos atšaukimas dėl mokslo tyrimų publikavimo etikos pažeidimų. Bei analizavo, kokios kitos pasekmės būtų.
Pažymėtina, kad Lietuvos Respublikos akademinės etikos ir Lietuvos Respublikos akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos tikslas – prižiūrėti, kad nebūtų pažeidžiamos akademinės etikos nuostatos ir procedūros. Todėl tarnyba aktyviai domisi šiandienos akademinės etikos ir procedūrų tendencijomis, teikia konsultacijas, kaip spręsti neetiško elgesio atvejus.

Galimi darbdaviai: