Panko.lt
Studentų priėmimas: tel. +370 607 96156

EPSO-G, „Amber Grid“, „Litgrid“ ir „Tetas“ skirs per 100 tūkst. eurų būsimų energetikų stipendijoms

2022-07-13

Investuodamos į paklausiausias ateities specialybes, energetikos įmonių grupei „EPSO-G“ priklausančios bendrovės „Amber Grid“, „Litgrid“ ir „Tetas“  pasirašė bendradarbiavimo susitarimą su Lietuvos universitetais ir kolegijomis bei skyrė daugiau kaip 100 tūkst. eurų inžinerinės pakraipos studentų stipendijoms. Šiuo žingsniu siekiama spręsti Lietuvos energetikos sektoriaus transformacijai reikalingų specialistų pritraukimo klausimą. Įmonės skaičiuoja, kad iki 2030 metų energetikos inžinerijos specialistų poreikis išaugs daugiau nei tris kartus.

Liepos 12 d. keturios įmonės pasirašė bendradarbiavimo susitarimą su Vilniaus Gedimino technikos universitetu – VILNIUS TECH, Kauno technologijos universitetu, Klaipėdos universitetu, Kauno technikos kolegija ir Panevėžio kolegija.

Susitarimas apima įmonių skirtą 103  tūkst. paramą švietimo įstaigoms, teikiant ilgalaikes stipendijas inžinerijos specialybių studentams, dalinimąsi gerąja patirtimi ir kitas priemones, skatinančias didesnį studentų įsitraukimą į įmonių veiklas. Pagal susitarimą inžinerinių studijų studentai trejus metus gaus mėnesines 200 eurų dydžio stipendijas.

„Pastaraisiais metais Lietuvoje vyksta energetikos transformacija ir atsinaujinančios energetikos proveržis – tiek valstybė, tiek verslas investuoja milijardines lėšas į žaliąją energetiką, energijos taupymo sprendimus. Lietuva šiuo metu pirmauja regione pagal įdiegtas inovacijas ir tvarios energetikos plėtrą. Tačiau įžvelgiame riziką, kad jei laiku nesiimsime priemonių ir nepritrauksime jaunų žmonių į inžinerines studijas, netolimoje ateityje susidursime su profesionalių darbuotojų trūkumu. Todėl norėdami pasiekti Lietuvos energetikos sektoriui iškeltus ambicingus tikslus, investuojame ir prisidedame prie ateičiai svarbių specialistų paruošimo“, – sako  l.e.p. EPSO-G generalinis direktorius Algirdas Juozaponis.

Specialistai įdarbinami žaibiškai

Inžinerinės pakraipos specialistų paklausa – didžiulė ir energetikos įmonės atkreipia dėmesį, jog jų trūksta jau dabar.

„Per pastaruosius metus įgyvendindami sinchronizaciją ir sudarydami sąlygas atsinaujinančios energetikos plėtrai intensyviai ieškome naujų darbuotojų. Talentų trūkumo problemą sprendžiame sudarydami profesinio augimo galimybes savo darbuotojams, pritraukdami žmones iš rinkos,  taip pat samdome ir paskutiniųjų kursų studentus, kuriems padedame integruotis į organizaciją ir taikyti studijų metu įgyjamas žinias. Bendradarbiaudami su universitetais ir nuolat besikeisdami žiniomis bei praktinėmis užduotimis, siekiame sukurti galimybes efektyviai taikyti studijų metu gautas žinias ir paruošti tokius specialistus, kuriems bus lengva integruotis darbo rinkoje ir prisidėti prie ateities energetikos kūrimo“,  – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

Bendradarbiavimo susitarimą pasirašiusių mokslo įstaigų teigimu, šiuo metu inžinerinės specialybės yra itin perspektyvios – darbuotojus įmonės tiesiog graibsto. Didžioji dauguma studentų, baigusių inžinerijos studijas, gauna darbą vos pabaigę mokslus.

„Inžinierių paklausą demonstruoja vienas paprastas rodiklis – rinkoje mokamas atlygis. Dabar jis svyruoja tarp 1200 eurų pradedantiems ir 2500 eurų patyrusiems specialistams į rankas. Pavyzdžiui, šiuo metu rasti laisvų saulės jėgainių montuotojų būtų sunku, nes visi turi apsčiai darbo. Taip yra todėl, kad tradicinę energetiką keičia naujos energijos rūšys: masiškai kyla nauji saulės ir vėjo parkai. Mes ruošiamės dar vienam reikšmingam etapui, kai dujotiekiais bus tiekiamos žaliosios dujos – biometanas ir vandenilis. Atsinaujinanti energetika vis daugiau remiasi ne „geležimi“, o inovacijomis ir informacinėmis technologijomis. Be to, energetika – vienas esminių įrankių mažinti klimato kaitą. Skiriame dėmesį CO2 mažinimui, ekonomikos dekarbonizacijos procesams. Visa tai – itin plati, prasminga ir perspektyvi veikla, kuria neabejotinai turėtų susidomėti šiuolaikinis jaunimas“, – sako „Amber Grid“ generalinis direktorius Nemunas Biknius.

Pasak Kauno technologijos universiteto Elektros ir elektronikos inžinerijos fakulteto dekano Algimanto Valinevičiaus, šiuo metu stebimas labai didelis susidomėjimas šios srities studijomis. „Pastaraisiais metais vien stojimai į mūsų fakultetą didėjo keliasdešimt procentų. To priežastys – ne tik suvokimas, kad šios srities darbo vietos yra prestižinės, garantuojančios geras pajamas, tačiau ir glaudus KTU bendradarbiavimas su stipriausiais šios srities verslais ir viešuoju sektoriumi. Elektros ir elektronikos inžinerijų sritis – bene sparčiausiai auganti pasaulyje. Džiaugiuosi, kad ši sinergija tik stiprėja – tai labai motyvuoja būsimus studentus, kurių ateityje šiose srityse reikės tik daugiau“, – sako A. Valinevičius.

Energetikos transformacijos sėkmė priklausys nuo talentų, inovatorių, kūrybiškų ir veržlių asmenybių paruošimo galimybių. „Energetikos inžinierius – žmogus, gebantis išspręsti bet kurią energetikos sektoriuje iškilusią problemą bei numatyti ateities sprendinius tolesniam sektoriaus vystymuisi. Naujajai energetikos inžinierių kartai teks spręsti tikrus iššūkius, pasauliui pereinant prie žaliosios energetikos ir žiedinės ekonomikos. Pasirinkę energetikos inžineriją studentai gali tapti ateities energetikos kūrėjais, nes išmoksta tokių technologijų ir sprendimų, kurie „peršoka“ keletą metų į priekį“, – sako VILNIUS TECH Elektros inžinerijos katedros vedėja prof. dr. Sonata Tolvaišienė.

Pagal Bendradarbiavimo susitarimą energetikos įmonių stipendijos bus skiriamos elektros inžinerijos, atsinaujinančios energetikos, automatikos inžinerijos, mechanikos inžinerijos, elektronikos inžinerijos, elektronikos ir elektros inžinerijos, pastatų energetikos, elektros ir automechanikos įrenginių, elektromechanikos  specialybių labiausiai motyvuotiems studentams.

Energetikos sektoriaus įmonės vis daugiau dėmesio skiria švietimo įstaigoms, siekdamos populiarinti energijos inžinerijos ir elektros inžinerijos krypčių studijas. Šiais metais energetikos įmonės skirs daugiau kaip 250 tūkst. eurų studentų stipendijoms. „EPSO-G“ grupė skyrė 103 tūkst. eurų, o „Ignitis grupė“ planuoja skirti 150 tūkst. eurų inžinerinių specialybių skatinimui. Daugiau informacijos apie energetikos įmonių paramą ir pagalbą studijuojantiems galima rasti platformoje energysmartstart.lt

 

Daugiau informacijos:

Laura Šebekienė, „Amber Grid“ komunikacijos vadovė,

tel. 8 699 61246, el. paštas: l.sebekiene@ambergrid.lt

 

 

Galimi darbdaviai: