Panko.lt
Studentų priėmimas: tel. +370 607 96156

Pasaulinė burnos sveikatos diena kolegijoje

2023-03-24

Pasaulinės burnos sveikatos dienos tikslas – suteikti žmonėms žinių, priemonių ir pasitikėjimo savimi, kad jie galėtų užtikrinti gerą burnos sveikatą, skelbia Pasaulio odontologų federacija(FDI)  About World Oral Health Day | World Oral Health Day

Kodėl svarbi Pasaulinė burnos sveikatos diena?

Burnos ligos yra svarbi sveikatos problema daugelyje šalių ir neigiamai veikia žmones visą gyvenimą. Burnos ligos sukelia skausmą ir diskomfortą, socialinę izoliaciją ir sumažina pasitikėjimą savimi, be to, jos dažnai susijusios su kitomis rimtomis sveikatos problemomis. Tačiau nėra jokios priežasties kentėti: daugumos burnos sveikatos sutrikimų galima išvengti ir juos galima gydyti ankstyvose stadijose.

Taip, jūs teisingai supratote – kiekvienas iš mūsų turi žinoti, kaip tinkamai rūpintis savo burnos sveikata. Tai ypač svarbu siekiant išvengti daugelio burnos sveikatos sutrikimų, tokių kaip ėduonis, periodontitas, burnos gleivinės infekcijos ir kt.

Tad šiais metais Panevėžio kolegijos Burnos higienos studijų programos dėstytojai ir studentai kovo 20-ąją paminėjo kiek kitokiu būdu. Panevėžio kolegijos Burnos priežiūros laboratorijoje vyko atviros paskaitos, kurias vedė burnos priežiūros priemonių atstovai.  Šių paskaitų metu buvo siekiama suteikti studentams žinių, kurios reikalingos konsultuojant pacientus, parenkant jiems burnos priežiūros priemones. Būsimieji burnos priežiūros specialistai turi puikiai žinoti ir gebėti parinkti tas priemones, kurios tikrai reikalingos pacientui, siekiant išspręsti burnos sveikatos problemas. Tik tinkamai patys elgdamiesi, jie gali skleisti žinią kitiems ir prisidėti prie gražių šypsenų išsaugojimo.

Aštuonių paskaitų ciklas, kurį pristatė Royal Denta atstovė, biochemikė Giedrė Blažukienė, leido būsimiesiems burnos higienistams giliau susipažinti su dantų pastų veikliosiomis medžiagomis, jų poveikiu ir paskirtimi. Studentai sužinojo apie priemonių pasirinkimą ir taikymą skirtingais atvejais. O paskutinio užsiėmimo metu buvo atliekamas eksperimentas – kurio metu studentai tyrė panaudotų dantų šepetėlių užterštumą mikroorganizmais. Labai džiaugiamės Panevėžio kolegijos laboratorijų įranga ir mikroskopais, kurių dėka galėjome puikiai analizuoti skirtingus mėginius.

Curaprox atstovė Ieva Gelčienė vedė praktinį seminarą apie dantų apnašų išryškinimo svarbą, dantų šepetėlių pasirinkimo ir pritaikymo metodikas. Buvo aptarta tarpdančių matavimo ir valymo metodika, analizuojamos cheminės medžiagos, skirtos burnos priežiūrai. O svarbiausia, kad visi dalyviai vėl mokėsi valytis dantis.

Oral-B atstovė Renata Kazlauskienė į paskaitą atvyko kartu su Lietuvos burnos higienistų draugijos pirmininke dr. Gitana Rėderiene. Paskaitoje buvo plačiai aptarti tyrimai, kurie įrodo priemonių efektyvumą ir pagalbą kontroliuojant bakterinę bioplėvelę. Studentus nustebino mokslinių tyrimų gausa, pristatytos duomenų bazės, kuriose galima rasti šių tyrimų publikacijas. Svarbiausia, kad elektriniai dantų šepetėliai vis dažniau pasirenkami vartotojų, todėl būtina stebėti ir analizuoti jų poveikį, žinoti taikymo metodikas. O labiausiai studentus įtraukė tai, kad dabartiniai burnos priežiūros prietaisai turi programas, kurios susiejamos su išmaniais įrenginiais ir leidžia rinkti informaciją apie tai, kaip efektyviai prietaisas buvo naudojamas dantų valymo metu, kurias vietas pavyko geriau nuvalyti, o kurioms teko mažiau dėmesio. Ši sukaupta informacija gali padėti atpažinti burnos vietas, kuriose kyla didesnė pažeidimų rizika, tuomet galima padėti pacientui pasirinkti papildomas priemones, kurios padės suvaldyti rizikas. Oral-B atstovai pasirūpino, kad kiekvienas paskaitos dalyvis galėtų išbandyti elektrinio dantų šepetėlio poveikį ir naudą, tad visiems padovanojo po elektrinį dantų šepetėlį.

Tikimės, kad tokios atviros paskaitos, kurias skaito kviestiniai lektoriai, suteikia studentams galimybę plačiau pažvelgti į burnos sveikatos išsaugojimo svarbą, leidžia susipažinti su burnos priežiūros priemonių įvairove, o įgytas žinias taikyti konsultuojant pacientus. Dėkojame pranešėjams už pasidalinimą žiniomis ir dovanomis! Be galo džiugu, kad Panevėžio kolegijos laboratorijos aprūpintos įranga, kuri padeda siekti naujų žinių ir tobulinti profesinius įgūdžius. 

Burnos sveikatos dienos renginiai dar kartą primena, kad nors priemonių įvairovė yra labai didelė, tačiau svarbu prisiminti, kad jas reikia tinkamai ir reguliariai naudoti, o jei kyla neaiškumų – būtina kreiptis pagalbos į burnos priežiūros specialistą.

Galimi darbdaviai: