Panko.lt
Studentų priėmimas: tel. +370 607 96156

Naujos patirtys Pažintinėje praktikoje

2023-05-04

Greitai prabėgo dvi savaitės Pažintinėje praktikoje. Joje Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programos studentės (IPU-22) įvertino mokytojo profesijos privalumus ir trūkumus, įsivertino savo galimybes įsilieti į pedagogų bendruomenę. Pirmąją savaitę jos stebėjo mokytojų darbą Panevėžio miesto lopšeliuose-darželiuose „Draugystė“, „Pušynėlis“, „Žvaigždutė“, „Rugelis“. Šie darželiai dirba pagal vaikų netradicinio ugdymo metodus. Studentės dėkingos darželių administracijai ir mokytojoms, padėjusioms žengti pirmuosius pedagoginio darbo žingsnius.

Antrąją savaitę studentės viešėjo kitose keturiose ikimokyklinio ugdymo įstaigose. 2023 m. gegužės 24 d. būsimosios mokytojos vyko į Panevėžio rajono Piniavos darželį-mokyklą. Direktorė Aurelija Juozaitytė darželį pristatė per „Mokslų metų vertybių kalendorių“. Ji pažymėjo, kad kiekvieną mėnesį akcentuojamos ir puoselėjamos skirtingos žmogiškosios vertybės: supratimas, pareiga, tvarka, saugumas, pagarba, darna, atsakomybė ir kt. Studentės stebėjo šokių užsiėmimą, kurį pravedė meninio ugdymo mokytoja Sonata Pekeliūnienė. Keturmečiai vaikai atlikę apšilimą, darniai sušoko valsą ir lietuvišką šokį „Katinėlis“. Apsilankę priešmokyklinio amžiaus grupėje, matė mokytojos Skaidrės Savickienės vedamą ugdomąją veiklą. Vaikai keliavo į žaidimų laboratoriją: kodavo savo vardus, programavo ir piešė piešinius su išmaniomis bitutėmis, nuskaitę QR kodus dėliojo įvairias dėliones, programavo vėžliukus, kad jie judėtų reikiama kryptimi. Studentės kartu su direktore Aurelija Juozaityte ir pavaduotoja Simona Miškinyte apžiūrėjo ne tik grupes, bet naujai pastatytą ir moderniai įrengtą sporto salę, lauko erdves. Piniavos darželis-mokykla išsiskiria restauruotomis, saugiai, moderniai įrengtomis aplinkomis, IT technologijų gausa ir visą Piniavos bendruomenę suburiančia sporto sale. Studentės buvo sužavėtos darželio erdvių estetika, ten dirbančio kolektyvo draugiškumu, vaikams teikiamomis tobulėjimo galimybėmis.

2023 m. gegužės 25 d. merginos atkeliavo į Panevėžio miesto VŠĮ „Debesų kiemas“ lauko darželį. Šiuo metu viename pastate veikia privatus darželis ir vaikų dienos centras. Direktorė Kristina Navaruckytė lauko darželį pristatė pasakodama per savo asmenines patirtis. Šis lauko darželis išsiskiria tuo, jog vaikai ugdosi, valgo, žaidžia, miega lauke. Kristina mano, kad neretai tėvai pasuka lengviausiu keliu – tiesiog duoda vaikui planšetę ar telefoną. Na, o lauko darželio užsiėmimuose nėra jokių technologijų, mokomųjų filmukų ir kt., nes tikima, jog lauke yra kas veikti: vaikai ugdosi gamtoje, pažįsta ją tyrinėdami aplinką, mokosi savarankiškumo. Kad ugdoma netradiciškai, pastebėjome per veiklą į kurią Kristina Navaruckytė atsinešė Tony’s chocolonely ir pažėrė daugybę klausimų vaikams, susijusių su ant šokolado pavaizduota nutrukusia grandine. Vaikai kalbėjo apie žmonių išnaudojimą, diskutavo apie tai iš ko gaminamas šokoladas, jį ragavo. Studentės buvo sužavėtos, kad darželis dalyvauja gausybėje tarptautinių projektų, kad vieną kartą į mėnesį eina į pirtį ir darželio teritorijoje gyvena katinas.

2023 m. gegužės 26 d. studentės, vyko į Panevėžio rajone, esantį Dembavos lopšelį-darželį ,,Smalsutis“. Jis randasi gražiame gamtos kampelyje, pušyne, šalia teka Nevėžio upė, o darželio teritorijoje gyvena voveraitės. Įstaigos kolektyvui vadovauja Daina Murauskienė. Studentes prie darželio vartų pasitiko mokytoja metodininkė Inga Širmulienė. Ji aprodė STEAM pritaikytas lauko ir vidaus erdves, naujai įrengtą salę, kurioje vyksta muzikos, sporto, šokių, kineziterapijos užsiėmimai. Koridoriuose įrengtos pažinimo zonos, kuriose vaikas gali ugdytis. Dembavos lopšelis-darželis išskiria mažomis grupėmis. Lauke turi vietą laužams kurti, ten verda sriubas, šiupinius, kepa bulves. Mokytoja Inga Širmulienė pasakojo apie įstaigoje rengiamas kasmetines parodas, kuriose darbeliai pagaminami iš antrinių žaliavų, apie netradicišką ugdymą, vienoje iš grupių, pasakų metodu. Netradiciška tai, kad vaikams augant, jie kartu su savo mokytoja ir grupės pavadinimu keliauja į kitą grupę, kad priešmokyklinukų grupėje vyksta ne tik ryto ratas, bet ir vakaro ratas, kuris skirtas dienos aptarimui, įspūdžiams, pasikartojimui, refleksijai.

2023 m. balandžio 27 d. studentės viešėjo Panevėžio regos centre „Linelis“. Darželis išskirtinis, nes jame ugdosi vaikai, turintys regos sutrikimus. Regos centro veikla orientuota ne tik į regos problemų sprendimą, bet ir į fizinės ir psichinės vaikų sveikatos stiprinimą. Įstaigoje dirbantys pedagogai ypatingą dėmesį skiria STEAM veikloms, naratyviniams žaidimams, šviesų bei multisensorinei  terapijai. Ugdymo įstaigoje tradiciniais renginiais jau tapo vaikų gimtadieniai, Šeimos šventė, Sporto ir sveikatos diena, Kaziuko mugė, Baltosios lazdelės diena, Žemės diena, Žibintų šventė bei kt. Direktorė Vera Janikūnienė ir pavaduotoja Samanta Pusvaškienė parodė ugdymo grupes, įrengtas 2021 metais. Jose atnaujintos žaidimų erdvės, rūbinėlėje pastatyti drabužių ir avalynės džiovintuvai, grupėse įmontuotos indaplovės. Naujai įrengtas multisensorinis kambarys, tiflopedagogų kambarys, kuriame atliekami pratimai regėjimui gerinti, erdvi sporto salė su interaktyviomis grindimis, kur yra daug modernaus sporto inventoriaus. Taip pat praktiką atliekančios studentės susipažino su priešmokyklinio ugdymo mokytojų veikla bei vaikų pasiekimais. Didelį įspūdį studentėms paliko  išpuoselėta vidaus bei lauko aplinka, žaidimų erdvės.

Studentės buvo kviečiamos padirbėti šiuose darželiuose vasarą, nes šiuo metu labai trūksta mokytojų. Merginos svarsto, nes pirmame kurse teorinių žinių bagažas nėra didelis, todėl nedrąsu. Reikia tik pasiryžti, nes vasaros praktika padėtų įgyti pedagoginių įgūdžių, kurie palengvintų tolimesnes studijas.

 

IPU-22 studentės ir lektorė Lilija Kryževičienė

Galimi darbdaviai: