Panko.lt
Studentų priėmimas: tel. +370 607 96156

Studentė Rasa apie socialinio darbo profesiją: „Žodžio galia šiame darbe tikrai labai didelė“

2023-05-26

Kviečiame supažindinti su Rasa Smirnova, trečio kurso studijų programos Socialinis darbas studente. Moteris dalinasi, kad 21 savo gyvenimo metus yra atidavusi darbui policijoje, kūrusi ir turėjusi savo verslą, o šiuo metu yra aktyviai studijuojanti studentė, kuri ruošiasi savo baigiamajam darbui bei dirba Lietuvos Respublikos Seime. Uždavėme Rasai kelis klausimus.

Kokios priežastys lėmė tai, jog pasirinkote studijuoti socialinį darbą Panevėžio kolegijoje? 

– Studijuoti Panevėžio kolegijoje pradėjau jau turėdama nemažą gyvenimo ir darbo patirtį. Buvau praėjusi vieną gyvenimo etapą. Pasirinkdama studijuoti socialinį darbą tai dariau sąmoningai, suprasdama, kad tai tikrai labai reikalinga specialybė. Turėjau supratimą koks sunkus socialinio darbuotojo darbas, kokia nelengva jų kasdienybė ir kaip nepelnytai nuvertinamas jų atliekamas darbas. Na, o jeigu atvirai, tai studijuoti paskatino sūnaus pasakytas sakinys jo bakalauro teikimo dieną. Diplomų teikimo ceremonijoje visi absolventai metė į dangų kepures. Man tai taip patiko, kad paklausiau ar galėčiau išmesti ir aš sūnaus kepurę. O jis man juokais sako: „Pati gauk diplomą ir galėsi mesti savo kepurę“. Tai va, dabar stengiuosi, kad galėčiau tą kepurę išmesti.

Šiuo metu besimokydama, kokias studijų programos stiprybes įžvelgiate? 

– Besimokydama įžvelgiu nemažai stiprybių: įdomi programa, geri dėstytojai, pakankamai praktikos. Praktika įvairi ir leidžia susipažinti su įvairiomis klientų grupėmis, o tai duoda supratimą ką ir kaip tu tikrai nori ir gali daryti gyvenime. Manau, kad taip pat galima pasidalinti ir pastebėjimais, ko galbūt norėtųsi. Aš galvoju, kad socialinio darbuotojo vienas iš pagrindinių darbo įrankių yra kalba: žodžio galia šiame darbe tikrai labai didelė. O to kalbėjimo meno, drąsos ir meno bendrauti, mokėti žmogų prakalbinti ir įtikinti niekas papildomai nemoko. Egzaminai dažniausiai vyksta raštu, kur nevisas mintis gali išrašyti ar išsakyti, nei leistis su dėstytojais į diskusijas dėl atsakymo teisingumo. Tad galbūt šioje vietoje galėtų kas nors keistis. Manau pirmiausia susidūrus su situacija darbe, tu turi mokėti ją išspręsti, rasti kompromisą, o tam padės kalbėjimas ir bendravimas, o ne tai, kad tu žinosi kokiu įstatymu vadovautis.

Kokios gerojo praktinio-profesinio patyrimo patirtys jums labiausiai įsiminė?

– Man labai didelį įspūdį paliko praktika Panevėžio bendruomeniniuose namuose. Pamačiau kitokią socialinio darbo pusę, sutikau socialinių darbuotojų, kurių darbas ir požiūris į atliekamą darbą mane tiesiog pakerėjo. Galiu prisipažinti, kad net pakeičiau savo ketinimus.

Galbūt norėtumėte ko nors palinkėti Socialinio darbo studijų programos esamiems bei būsimiems studentams? Dėstytojams? 

– Kantrybės moksluose ir darbe.

„Mes gyvename iš to, ką gauname, bet kuriame gyvenimą iš to, ką duodame.“ – Seras Vinstonas Čerčilis.

Galimi darbdaviai: