Panko.lt
Studentų priėmimas: tel. +370 607 96156

ENERGETIKOS SEKTORIUS REIKALAUJA DAUGIAU SPECIALISTŲ

2019-09-23

Rugsėjo 20 d. Panevėžio kolegijos direktoriaus pavaduotoja studijoms dr. Daiva Beržinskienė-Juozainienė ir Technologijos mokslų fakulteto lektorė Birutė Dalmantienė dalyvavo konferencijoje „Energetiko profesija: kompetencijos, svarba, iššūkiai“, kuri vyko KTU Elektros ir elektronikos fakultete.

Konferencija skirta energetiko profesijos aktualijoms aptarti, todėl tai buvo ne tik diskusijų, bet ir realius pokyčius ateityje skatinantis renginys, kuriame kiekvienas dalyvis ar klausytojas ieškojo atsakymo, kaip išlaikyti energetiko profesijos kompetencijos lygį, įvardinant šią profesiją, kaip turinčią strateginę reikšmę valstybės saugumui.

Konferencijos dalyviai išgirdo LR Energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno, LR Seimo atstovų, švietimo sektoriaus bei verslo atstovų pranešimus, turėjo galimybę išsakyti savo mintis, pasiūlymus, neformaliai pabendrauti po konferencijos.

„Energetikos specialistų poreikis darbo rinkoje labai didelis, ypač trūksta inžinierių, – pažymi elektros perdavimo bendrovės „Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas. – Tačiau jaunuoliai kažkodėl vis dar vangiai renkasi inžinerines specialybes, nors dirbant šioje srityje galima ne tik daug sužinoti, nuolat tobulėti, bet ir užsidirbti“.

Panevėžio kolegijos direktoriaus pavaduotoja studijoms dr. Daiva Beržinskienė-Juozainienė konferencijoje skaitė pranešimą „Elektros energetikos specialistų poreikio tenkinimo problemos regione“, kuriame akcentavo, kad viena iš problemų, dėl kurių moksleiviai nesirenka elektros energetikos studijų – šiuo metu vis dar per mažas dėmesys skiriamas elektros inžinerijai, automatikai, elektronikai. Šios sritys tarsi pradingsta tarp madingų informacinių technologijų sričių.

„Kita ne mažiau aktuali problema – pernelyg aukštas stojimo balas stojant į inžinerines studijų programas riboja jaunuolių pasirinkimą, be to jaunuoliai vangiai renkasi fizikos, chemijos, matematikos valstybinius brandos egzaminus. Tikslieji mokslai yra pagrindas studijuojant inžinerinėse studijose“, – kalbėjo D. Beržinskienė-Juozainienė

Apibendrinant galima teigti, kad elektros energetikos įmonės vis dažniau kreipiasi į aukštąsias mokyklas ieškodamos specialistų, tačiau pačios įmonės gana sunkiai įsilieja į šio sektoriaus specialistų rengimą. Įvertinus tai, tiesiog privalu skatinti bendradarbiavimą tarp mokslo ir verslo, padėsiantį rasti bendrų sąlyčio taškų, įveikiant abiems pusėms svarbius iššūkius: studentų ir specialistų rinkoje trūkumą.

Galimi darbdaviai: