Panko.lt
Studentų priėmimas: tel. +370 607 96156

Panevėžio kolegijos absolventai profesinę sėkmę atrado pasinaudoję Erasmus+ galimybėmis

2019-11-11

Panevėžio kolegijos studijų programos Informacinės sistemos absolventai Lukas Druskis ir Liudvikas Bajarūnas pasinaudojo kolegijos suteikta postudijinės Erasmus+ praktikos galimybe ir net tik tris mėnesius gyveno ir dirbo Liuksemburge, bet vienam iš studentų pasiūlyta ir toliau tęsti darbą tarptautinėje kompanijoje.

Nustebino patys save

Pabaigę profesinio bakalauro studijas Panevėžio kolegijoje, vaikinai nebuvo tvirtai apsisprendę ar toliau gilinti savo žinias magistratūros studijose ar imtis savarankiškos veiklos, tačiau dar norėjosi kažko ypatingo, kažko ką ne kiekvienas gali patirti, todėl prisiminė maisto tiekimo įmonę iš Liuksemburgo, kuri buvo atvykusi į Panevėžio kolegiją ir pristatė praktikos galimybes programavimą studijuojantiems studentams. „Buvo sunku apsispręsti vykti į Liuksemburgą, bet priėmę šį sprendimą nustebinome patys save“,- vienbalsiai tvirtina kolegijos absolventai. Jų teigimu, sunkiausia buvo patikėti savo jėgomis, kad mes turėsime tuos įgūdžius, kurių reikalaus įmonė.

Absolventas Liudvikas dalindamasis savo įspūdžiais teigia, kad studentams laukti ir dvejoti tikrai nereikia: „Pasinaudoti postudijine praktika galima tik metus po diplomo gavimo, todėl laiko laukti nebuvo ir galimybės padirbėti svetur pradėjome ieškoti pavasarį, dar prieš gaunant profesinio bakalauro diplomą. Pasirinkimas buvo pakankamai platus, tačiau ypač sudomino maisto tiekimo įmonė iš Liuksemburgo, kuri viešėdama Panevėžio kolegijoje teigė, kad praktikantams suteikia gyvenamąją vietą, maitinimą, o juk dar gauni finansinę paramą ir iš Erasmus+ programos.“

Kartu praktiką atlikęs Lukas pritaria savo studijų draugui: „Aš jau turiu darbą, kai tuo tarpu mūsų kurso draugai vis dar jo ieško ar dirba ne pagal specialybę. Panevėžys yra mažas miestas ir norint gauti gerai apmokamą programuotojo darbą reikia važiuoti į Vilnių ar kitą didmiestį. Galime pajuokauti, kad anksčiau ar vėliau, vis tiek reikės pakelti sparnus. Mes pasirinkome nelaukti ir išvykome į Liuksemburgą ir jei ateityje ir nepasiseks, tai bent savo gyvenimo aprašymuose galėsime teigti, kad dirbome tarptautinėje kompanijoje.“

Gerai atlikti darbą padėjo studijos Panevėžio kolegijoje

Įmonėje panevėžiečiams buvo paskirtas mentorius, vyriausiasis įmonės programuotojas, kuris nurodydavo užduotis. Nors Lukas Druskis ir Liudvikas Bajarūnas prieš išvykstant abejojo dėl  savo anglų kalbos žinių, tačiau nuvykus suprato, kad programavimo kalba yra viena ir darbui anglų kalbos žinojimas netrukdė. „Mus visas kolektyvas priėmė labai šiltai. Buvome vieninteliai praktikantai per visą įmonės istoriją ir nors įmonė yra liuksemburgiečių, bet joje dirba žmonės iš viso pasaulio, todėl yra tolerantiški ir draugiški. Kalbos barjeras praėjo greitai, jau po kelių savaičių laisvai ir drąsiai bendraudavome su visais“,- prisimindamas pirmas dienas „Lunshtime“ kompanijoje teigia Panevėžio kolegijos absolventas.

Absolventai kolegijoje mokėsi dirbti su Python (Django Karkasu), JavaScript (React biblioteka) programavimo kalbomis, šių žinių jiems prireikė ir „Lunchtime“ kompanijoje, todėl programuotojai džiaugėsi, kad kolegijoje įgytos žinios yra reikalingos ir gali būti panaudotos užsienio įmonėje.

Vaikinai neabejoja, kad šiais laikais norint susirasti gerą darbą neužtenka turėti tik specialybės žinių, reikalinga patirtis, kuri leistų priimti netradicinius sprendimus į iškilusias problemas. Mintis, kad įrašas gyvenimo aprašyme „praktika Liuksemburge“ gerokai sudomins bet kurį darbdavį, vertė jaunuolius dirbti sąžiningai ir atsakingai.

 Užteko laiko ir poilsiui

Studentai pasakoja, kad per dieną dirbdavo po 8 valandas. Kitas laikas buvo skirtas pažinti šalį – jo kultūrą, istoriją. „Tokia ir yra mainų programos idėja: pažinti kitus, plėsti akiratį, o ne tik gilinti kompetenciją studijų srityje. Mums buvo suteiktas automobilis, kuro kortelė, todėl aplankėme ne tik Liuksemburgą, bet ir šalia esančias šalis. Vairuoti svetimoje šalyje buvo įdomi patirtis“- teigia L. Bajarūnas.

Linki ir kitiems pabandyti

Pasinaudoti Erasmus+ programos teikiamomis galimybės vaikinai rekomenduoja visiems studentams. ­„Per tuos kelis studijų ar praktikos mėnesius įgyji tiek patirties ir pasitikėjimo savimi, kad sunku ir pamatuoti. Pasinaudojus Erasmus+ pirmas žingsnis darbo rinkoje tampa lengvesnis, o praktikos metu dar ir nemažai pakeliauji. Niekada neplanavome važiuoti atostogų į tokią šalį kaip Liuksemburgas, o dabar džiaugiamės atradę ir pažinę naujus žmones, kultūras“,- baigdami pokalbį kalbėjo Panevėžio kolegijos Informacinių sistemų studijų programos absolventai.

Galimi darbdaviai: