Panko.lt
Studentų priėmimas: tel. +370 607 96156

Kineziterapijos studijų programos studentai pristatė mokslinius pranešimus tarptautinėje konferencijoje Tartu

2019-11-26

Lapkričio 18–22 d. d. Biomedicinos mokslų fakulteto dėstytojos prof. Dr. Rasa Bacevičienė ir Doc. Dr. Laura Kyguolienė dalyvavo programos  Erasmus+  dėstymo bei tarptautinės mokslo savaitės “Mokymosi visą gyvenimą iššūkiai” vizito Tartu Sveikatos mokslų kolegijoje (Estijos Respublika).

Vizito metu dėstytojos ne tik  skaitė paskaitas, tačiau turėjo galimybę aplankyti mokymosi bazes tiek pačioje kolegijoje, tiek ir ligoninėje. Didžiausią įspūdį padarė mokymosi simuliaciniai kabinetai ir juose esama įranga, kurios galėtų pavydėti net mūsų geriausios respublikinės gydymo įstaigos. Taip pat teko susipažinti ir išbandyti naujausią anatomijos studijoms skirtą virtualų gigantišką kompiuterį, atveriantį nerealias galimybės studijavimui: žmogaus kūną analizuoti galima nuo kūno dalių iki ląstelės lygio,  stebėti bei nagrinėti, keisti vaizdą visomis ašimis. Toks kompiuteris Pabaltyje yra vienintelis ir tik Tartu kolegijoje. Studijų bazė tikrai stipri, kuo didžiuojasi ir patys Tartu kolegijos dėstytojai. Kartu su jais džiaugėmės ir didžiai nustebome, kad Tartu Kolegija turi Magistro studijas, į kurias, skirtingai nei Lietuvoje, galima stoti iškart po koleginių studijų. Šią džiugią naujieną pervežėme ir mūsų studentams. Manau turint tokią praktinio mokymosi bazę bei įspūdingo dydžio bei dar įspūdingesnio turinio specialybinių knygų biblioteką, netenka stebėtis dėl tokių kolegų estų laimėjimų.

Kadangi vizitas į Tartu jau ne pirmas, tad bendravimas tikrai buvo šiltas, labai malonus, kaip su senais gerais draugais. Norėtųsi net pažymėti, kad gal šiaurietiškas klimatas kolegas estus „padarė“ tokius šiltus, geranoriškus, draugiškus ir su labai geru humoro jausmu. Tad kalbantis apie tolimesnius bendrus projektus, galimybes studentų praktikų mainų bei magistro studijų tęstinumui visur buvo tik teigiami sutarimai.

Reiktų paminėti, kad tarptautinėje mokslo savaitėje “Mokymosi visą gyvenimą iššūkiai” dalyvavo kolegos iš Austrijos, Suomijos, Ispanijos, Lenkijos, Vokietijos, Latvijos, Olandijos, Belgijos ir net iš tolimosios Jamaikos. Toks gausus dalyvių kontingentas leido dar plačiau užmegzti naujų ryšių, o neformali aplinka ir bendravimas su kai kuriais kolegomis (iš Austrijos bei Ispanijos) baigėsi neformaliu susitarimu apie būsimus vizitus ir konferencijas.

Tarptautinės mokslo savaitės metu vyko ir kas du metus vykstanti tarptautinė studentų mokslinė konferencija. Reiktų pasidžiaugti, kad šioje konferencijoje, kurioje buvo net 16 šalių ir net 20 universitetų atstovų, dalyvavo ir du mūsų kolegijos Biomedicinos fakulteto kineziterapijos studijų programos 3 kurso studentai Aistė Samsonaitė ir Gedas Sakalauskas. Labai didžiuojamės ir džiaugiamės savo studentais, kurių pranešimai buvo tikrai puikūs. Šį faktą iliustruoja ir tai, kad po jų pranešimų kolegos iš kitų universitetų patys priėję siūlė kontaktus ir bendrus tyrimus toliau tęsti kartu. Ir nors mūsų kolegija tikrai maža, lyginant su ten dalyvavusiais, kurie turi po kelias dešimtis tūkstančių studentų, tačiau kruopštus darbas ir didelis noras leidžia jaustis puikiai ir tvirtai moksline prasme atrodyti tarp kitų universitetų.

Apibendrinant šį vizitą norime vienareikšmiškai pasidžiaugti labai gerais darbiniais rezultatais, vaisingais pokalbiais ir diskusijomis, tolimesniu mokslinių taikomųjų tyrimų tarptautiniu tęstinumu. Sutarta dėl studentų praktikų galimybių ir jau laukiame Magistrų programos aprašymų, kurie atvers galimybę mūsų kolegijos studentams tęsti ir gilinti kineziterapijos žinias moderniausioje Baltijos šalyse Tartu kolegijoje. Norime padėkoti Panevėžio kolegijai, kuri suteikė galimybę mūsų studentams dalyvauti ir skaityti mokslinius pranešimus tarptautinėje konferencijoje Tartu „Health in our Hands”

Galimi darbdaviai: