Panko.lt
Studentų priėmimas: tel. +370 607 96156

PANEVĖŽIO KOLEGIJOJE MOKYMUS BAIGIA BŪSIMI GIDAI

2020-12-15

Užsitęsus koronaviruso pandemijai mokomės prisitaikyti prie sudėtingų gyvenimo sąlygų, atrandame naujų galimybių. COVID-19 ypač skaudžiai smogė turizmo ir kelionių organizavimo sektoriui, tačiau neatėmė iš mūsų tikėjimo, kad išsilaisvinę iš pandemijos gniaužtų, būsime išsiilgę kelionių, bendravimo ir gido profesija taps paklausi kaip niekad. Tad šiandien laimi tas, kas skiria laiką mokymuisi, kompetencijos tobulinimui.

2020 m. gruodžio 30 d. Panevėžio kolegijoje mokymus baigs 16 būsimų gidų. Šiais mokslo metais neformaliosios suaugusiųjų švietimo ir tęstinio mokymosi „Gidų rengimo programos“ vykdymui Panevėžio miesto savivaldybės administracija skyrė dalinį finansavimą.

250 val. trukmės programoje Lietuvos istorijos, geografijos, kultūros, architektūros ir dailės, ekskursijų rengimo ir vedimo metodikos, gido komunikacijos ir retorikos bei bendravimo psichologijos dalykus dėsto savo sričių profesionalai: Panevėžio kraštotyros muziejaus direktorius dr. A. Astramskas, geografijos mokytojas ekspertas K. Bražinskas, kolegijos lektorė E. Čižienė, psichologas R. Jukna, dailininkas G. Rudokas, aktorius L. Sėdžius, gidė D. Tankūnaitė, etnologė V. Vasiliauskaitė.

Gidų rengimo programa užbaigiama dalyko „Ekskursijų rengimo ir vedimo metodika“ egzaminu. Programos dalyviai pristato savo parengtas ir pravestas ekskursijas. Deja, nesitraukianti COVID-19 pandemija negailestingai keičia mūsų gyvenimą: paskaitos persikėlė į internetinę erdvę, nebėra galimybių organizuoti ekskursijas ir mokymus tenka užbaigti nuotoliniu būdu.

Gidų mokymų dalyviai savo ekskursijų maršrutų pristatymus pradėjo prieš pat karantino sugriežtinimą, todėl pati pirmoji ekskursija dar galėjo vykti gyvai. Būsimi gidai Benedikta ir Skirmantas savo ekskursiją paskyrė skulptoriui Juozui Zikarui, kurio 140 metų jubiliejų švęsime 2021-aisiais.

Puikiai suplanavus laiką per kelias valandas aplankyta J. Zikaro memorialinis muziejus Paliukų kaime, Paįstrio J. Zikaro vardo gimnazija, susipažinta su skulptoriaus darbais Paįstrio Šv. Mergelės Marijos globos, Panevėžio Šv. Petro ir Šv. Povilo bažnyčiose, prisimintas pirmųjų Lietuvos monetų autorius prie 1930 m. statyto banko pastato, sustota prie neišsaugoto Zikarų namo vietos. Ekskursiją vainikavo Kristaus Karaliaus Katedra, kurios pagrindinį altorių puošia J. Zikaro Kristaus Karaliaus skulptūra.

Dėka atsakingo, kruopštaus ir nuoseklaus pasirengimo būsimi gidai pravedė ekskursiją kaip tikri profesionalai. Gaila, kad kitiems mokymų dalyviams įgytas žinias ir gebėjimus teks demonstruoti nuotoliniu būdu.

Linkime visiems dalyviams sėkmingai užbaigti „Gidų rengimo programą“ su teise įgyti gido pažymėjimą. Tikimės, kad 2021-aisiais Panevėžio regiono gidų būrys pasipildys naujais profesionalais, kurie padės formuoti Panevėžio, kaip kultūros traukos centro, regiono lyderio, patrauklaus turizmui miesto įvaizdį.

Parengė Rimanta Pagirienė (Panevėžio kolegija), nuotraukų autorius Skirmantas Vertelka

Galimi darbdaviai: