Panko.lt
Studentų priėmimas: tel. +370 607 96156

Pristatytas studenčių straipsnis „Ukrainietiškasis dėmuo tarptautiniame Algimanto Aleksandravičiaus fotografijų kontekste“

2023-03-23

Kovo 23 d. Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo studijų programos pirmo kurso studentės Astra Kopūstienė ir Donata Miškinienė dalyvavo tradicinėje tarptautinėje studentų mokslinėje-praktinėje konferencijoje, kurią organizavo V. Vynnychenko Ukrainos centrinis valstybinis pedagoginis universitetas. Savo darbus joje pristatė Ukrainos, Lenkijos ir Lietuvos aukštųjų mokyklų studentai. Astra ir Donata parengė pranešimą ir straipsnį tema „Ukrainietiškasis dėmuo tarptautiniame Algimanto Aleksandravičiaus fotografijų kontekste“ (vadovai – lektoriai S. Laurinavičius ir R. Jonušauskienė). Laikantis nuostatos, kad per kultūrą, meno procesus bei atskirų kūrėjų iniciatyvas natūraliai atsiveria svarbiausios laikmečio aktualijos, konkrečios šalies tradicijos, požiūris į žmogų bei vertybes, o per tai ir santykiai su kitų šalių kultūra, konferencijoje pristatyta vieno iš iškiliausių šių dienų Lietuvos fotomenininkų – Algimanto Aleksandravičiaus kūryba, svarbų dėmesį sutelkiant į savitą autorius braižą ir išryškinant Ukrainoje sukurtų darbų ciklą.

Aleksandravičiaus kūryba yra matoma ir pripažinta Lietuvoje bei už jos ribų, o pelnyti apdovanojimai bei aktyvios ir produktyvios kūrybos faktai išryškina jį kaip itin plataus akiračio, be galo jautrų ir aukšto meninio lygio kūrėją. Pelnęs pripažinimą bei pasitikėjimą, surengęs daugybę personalinių bei grupinių parodų, išleidęs ne vieną fotografijų albumą A. Aleksandravičius tapo vienu iš geriausių XXI a. Lietuvos portretistų bei paliko nenuginčijamai svarų lobyną įamžintų įvairiausių žinomų žmonių veidų. Bendrame A. Aleksandravičiaus kūrybos kontekste ganėtinai svarbus yra Ukrainos dėmuo, pastebimai atsiskleidžiantis per subtiliai fotografijose įsispaudusius laiko tėkmės, žmonių gyvenimo būdo bei jų profesinės veiklos ženklus. Tai fotografijos, kurios šiuo sunkiu laikotarpiu Ukrainai tampa svarbiu moralinio palaikymo akcentu. Greta iškilių Ukrainos politikų, visuomenės veikėjų, menininkų, žurnalistų, kaip reikšminga istorinės atminties dalis įamžintos ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) laikus menančios išlikusios pilys bei dvarai, tapę neatsiejamais bendro kultūrinio bei ekonominio viduramžių laikus siekiančio gyvenimo paminklais.

Sveikiname studentes su sėkmingu debiutu ir džiaugiamės besitęsiančiu bendradarbiavimu su Ukrainos kolegomis.

Galimi darbdaviai: