Panko.lt
Studentų priėmimas: tel. +370 607 96156

Kolegijos galerijoje #erdvė atidaryta tapybinio koliažo paroda

2023-06-28

Kolegijos galerijoje #erdvė atidaryta Dainos Bučiūnienės tapybinio koliažo paroda. Parodos kuratorius – Girmantas Rudokas.

Kai kurie meno žinovai teigia, kad pirmųjų  koliažo apraiškų  aptinkama jau antrame amžiuje, kinams išradus popierių. Iki dešimto amžiaus koliažas, kaip meno technika, buvo naudojama labai retai.

Vėliau ši meno technika pastebima japonų kaligrafijoje. Tačiau dauguma meno ekspertų tvirtina, kad tikroji koliažo istorija vis dėlto prasidėjo dvidešimtame amžiuje.

Terminas koliažas yra kilęs iš prancūzų kalbos žodžio Collage – priklijavimas, prilipdymas. Koliažas – tai tapybos ir grafikos technika, kai prie pagrindo lipdoma popieriaus, audinio ar kitos medžiagos gabalai ir piešiama arba tapoma. Tai taip pat gali būti įvairių meno atmainų, stilių, elementų mišinys. Koliažo pavadinimą sugalvojo dailininkai kubistai Ž. Brakas ir P. Pikaso.

Ch. Griso, Ž. Brako, P.Pikaso paveiksluose pradėjo atsirasti laikraščių, drabužių skiaučių, afišų gabaliukų, cigarečių pakelių ir kitų medžiagų. Kiek vėliau ši technika buvo naudota dadaistų, siurrealistų, popmenininkų, tačiau savo populiarumo ji neprarado ir postmodernizmo epochoje.

Parodą kviečiame apžiūrėti darbo dienomis iki 20 val. Panevėžio kolegijos galerijoje #erdvė (Laisvės a. 23, II a.).

Paroda vyks iki rugpjūčio 30 d.

Galimi darbdaviai: