Panko.lt
Studentų priėmimas: tel. +370 607 96156

Biomedicinos mokslų studentams – nuotolinė paskaita apie sveikatos draudimą

2020-11-06

Panevėžio teritorinė ligonių kasa (Panevėžio TLK) šiuo sudėtingu laikotarpiu pradėjo naują susitikimų su tikslinėmis grupėmis praktiką – informavimą apie privalomojo sveikatos draudimo (PSD) svarbą ir sveikatos priežiūros paslaugų teikimo tvarką nuotoliniu būdu. Šią savaitę įvyko pirmasis toks susitikimas su Panevėžio kolegijos Biomedicinos mokslų fakulteto studentais.

Jiems buvo pristatyta, kaip veikia PSD sistema, kuo ji naudinga aukštųjų mokyklų dieniniuose skyriuose besimokantiems studentams, ką reikia žinoti, kai ne tik studijuojama, bet ir dirbama, kai atliekama karo prievolė, savanoriaujama ar kt.

Panevėžio TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Sigita Paulauskienė studentams išdėstė daugelį dalykų, kad jiems būtų lengviau orientuotis PSD sistemoje ir žinoti, kokias sveikatos priežiūros paslaugas galima gauti apsidraudus PSD ir kt.

S. Paulauskienė atkreipė dėmesį į savarankišką sveikatos draudimo įmokų mokėjimą vykdant individualią veiklą ar pan., aiškino, kodėl svarbu įmokas mokėti nepertraukiamai. Paskaitos dalyviai supažindinti su papildomo mėnesio sveikatos draudime sąvoka, akcentuota, į ką atkreipti dėmesį, kai PSD nustoja galioti, ką būtina įsigyti vykstant į kitas Europos Sąjungos ar Europos ekonominės erdvės šalis ir kaip naudotis įsigyta Europos sveikatos draudimo kortele (ESDK), kad vėliau netektų atlyginti žalos, padarytos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetui. Taip pat užsiminta, kaip išvengti žalos PSDF biudžetui kitais atvejais.

Kolegijos atstovai supažindinti su sveikatos priežiūros paslaugų teikimo tvarka – kalbėta, kada išrašomi siuntimai pas gydytojus specialistus ir tyrimams, į kurias gydymo įstaigas reikia kreiptis, norint nemokamai gauti sveikatos priežiūros paslaugas, kompensuojamas iš PSDF.

S. Paulauskienė pažymėjo, kad pasirinkus brangesnę paslaugą, procedūrą ar vaistus už tuos, kuriuos gali pasiūlyti gydymo įstaiga, į jos kasą reikia sumokėti kainų skirtumą, susidarantį tarp siūlomos ir pasirenkamos paslaugos, procedūros ar vaisto. Taip pat pabrėžta, kad pacientai su siuntimu gali patys pasirinkti gydymo įstaigą iš tų, kurios sudariusios sutartį su teritorine ligonių kasa dėl pacientui reikalingų paslaugų teikimo. Informuota ir apie dantų protezavimo paslaugų kompensavimo PSDF biudžeto lėšomis, odontologijos paslaugų teikimo tvarką.

Studentams dar priminta, kad būtina prisirašyti prie šeimos gydytojo, pranešta, kad jau yra galimybė savarankiškai elektroniniu būdu susiformuoti Sertifikatą, laikinai pakeičiantį ESDK, sau ir (arba) savo nepilnamečiams šeimos nariams.

Paskaitos klausytojus domino, ar PSD draudžiami studentai, išvykę studijoms į kitas šalis pagal ERASMUS mainų programą, klausė, kodėl konkrečiu atveju reikėjo mokėti už šeimos gydytojo paskirtus tyrimus, odontologijos paslaugas įstaigoje, kurioje asmuo yra prisirašęs, teiravosi, ar reikia mokėti PSD įmokas studentui, vykdančiam individualią veiklą, kaip, prisijungus per E. valdžios vartus, rasti informacijos apie gautas sveikatos priežiūros paslaugas ir jų kainas.

Galimi darbdaviai: