Panko.lt
Studentų priėmimas: tel. +370 607 96156

Panevėžio kolegijoje įrengta eksperimentinė šilumos duomenų analizavimo sistema

2019-01-07

Panevėžio mechatronikos centro kūrėjų komanda sugalvojo nestandartinį būdą kaip taupyti šilumą. Jie sukūrė universalų algoritmą pastatų šilumos duomenims analizuoti – sistema pati analizuoja temperatūros pokyčius, pati pateikia rekomendacijas, kur ir kaip optimizuoti šilumos vartojimą.

Pasak mokslininkų, jų šilumos duomenų analizavimo sistema skiriasi nuo kitų tuo, kad pati moka valdyti šilumą pastatuose, o tai reiškia, kad užprogramuota sistema pati nustato, kur ir kaip galima sutaupyti šilumą, kokia temperatūra turi būti palaikoma, kai pastate yra žmonių ir kai jų nėra.

„Jei jame nėra žmonių ir galima sutaupyti, žinome, kad pastatai yra dideli, išjungus šilumos energiją ir vėl atstačius taip greitai temperatūra neatsistatys, pati sistema ieško laiko intervalų, kada ir kur būtų galima išjungti ir įjungti šilumos energiją“, – pasakoja Panevėžio mechatronikos centro vadovas Donatas Pelenis.

Mokslininkai sako, kad algoritmas mokomas veikti pateikiant jam keturių dienų oro temperatūrą, vėjo kryptį, santykinę oro drėgmę, jis fiksuoja patalpų apkrovimą ne tik paromis, bet ir valandomis.

Kol kas eksperimentinė sistema pastatyta Panevėžio kolegijoje.

LRT laidos „Panorama“ metu pristatytą reportažą žūrėkite čia

Galimi darbdaviai: