Panko.lt
Studentų priėmimas: tel. +370 607 96156

Kolegijos studentai – inovatyvūs ir kūrybingi

2016-05-04

Balandžio 29 d. – gegužės 1 d. grupė entuziastų iš Panevėžio mechatronikos centro, Panevėžio mokslo ir technologijų parko, KTU Panevėžio technologijų ir verslo fakulteto bei Panevėžio kolegijos suorganizavo renginį „Idėjų savaitgalis“. Tai pirmas tokio pobūdžio renginys Panevėžyje, kuriuo buvo siekiama paskatinti jaunuosius inžinierius pristatyti savo turimas idėjas bei padėti jas įgyvendinti. Į renginį buvo kviečiami visi, norintys pristatyti savo idėją – programinę įrangą, žaidimą, el. verslo sprendimą, elektronikos įrenginį ar bet kokį kitą produktą bei paslaugą, verslo modelio koncepciją ar net socialinį projektą, kurio įgyvendinimui trūko tik kompetentingos komandos, specialistų, rėmėjų ar tiesiog žiniasklaidos dėmesio.

Anot organizatorių renginys pasisekė, nes sulaukta ne tik naujų idėjų autorių, bet ir žmonių, kurie jau gali pasigirti sėkmės istorijomis, nes pasaulio rinkai yra pasiūlę naujų produktų. Visi žavėjosi Vytauto Petkaus idėja sukurti neinvazinio galvos smegenų kraujotakos matuoklį, kurio panaudojimo galimybėmis rimtai susidomėjo pati NASA. Įmonės „Blue oceans robotics“ vadovas Justinas Katkus entuziastingai pasakojo apie išskirtinių robotikos produktų gamybą. Išmaniųjų stalų idėjos sumanytojas ir paties produkto kūrėjas Tableair įmonės vadovas Lukas Lukoševičius įrodė, kad dirbti, gaminti ir parduoti inovatyvius produktus galima ir Lietuvoje, svarbu tik tikėti savo idėja ir daug dirbti. KTU Startup Space inkubatoriaus vadovas Donatas Smailys papasakojo apie organizacijas, kurios gali padėti išvystyti idėją ar net sukurti verslą.

Į renginį atvyko daugiau nei 100 dalyvių ir svečių iš Panevėžio, Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Kupiškio, Visagino, Biržų. Naujų verslo idėjų autoriai, specialistai, investuotojai ir savanoriai susibūrė į komandas „Roboto ranka“, „Medinės ausinės“, „Dujų jutiklis“, „Duok darbo žoliapjovei“, „Išmanusis multimetras“, „Bagis“, „TED optimizuota Web sistema“, „Neuroninių tinklų optimizavimas“, „Sferinis loginis žaislas“ ir „Quadro+VR=newfeels“ ir per 54 valandas dirbdami kartu turėjo idėją paversti produktu. Organizatoriai pasirūpino puikiomis darbo ir poilsio sąlygomis.

Po intensyvaus „non-stop“ darbo sekmadienį komandos pristatė, kas buvo nuveikta, sukurta, ar buvo pasiekti maksimalūs rezultatai bei išpildyti dalyvių lūkesčiai. Kiekvienai komandai pristačius atliktus darbus ir pasiektus rezultatus balsavimo būdu buvo išrinktos komandos laimėtojos.

Idėjų savaitgalio dalyvius labiausiai sužavėjo įspūdingos automatiškai tobulėjančio dirbtinio intelekto valdomo, sėkmę ir klaidas patiriančio kirmėliuko išgyvenimo nuotykiai. Neuroninių tinklų optimizavimo projektas buvo pripažintas pačiu geriausiu. Saulius Račkausko idėją įgyvendinę jauni specialistai neslėpė ambicijų savo sukurtą genetinį neuroninių tinklų algoritmą pritaikyti ne tik siekiant aukštesnių kompiuterinio žaidimo rezultatų, bet ir kituose valdymo ar prognozavimo uždaviniuose, pavyzdžiui, finansų rinkose. Komanda buvo apdovanota 300 eurų piniginiu prizu.  II vieta skirta 2 jauniesiems išradėjams. Šiauliečio inžinieriaus Artūro Jasaičio sumanymas pagaminti roboto ranką, tinkančią pramonei, kuri būtų tvirta ir galėtų atlikti nesudėtingus darbus, pvz., dėlioti daiktus ant konvejerio, per savaitgalį virto realiu delta roboto prototipu. Jaunas, tačiau perspektyvus Medines ausines kuriantis ir gaminantis kupiškėnas Vytautas Bagdonas, namo grįžo ne tik su vienu iš apdovanojimų, bet ir trimačiu spausdintuvu išspausdinta konstrukcija patogiau apdoroti ausinių detales, konkrečiais planais ir kurti verslą padėsiančiais kontaktais. Puikiai pasirodė ir III vietą laimėjo Panevėžio kolegijos studentai Aurimas Rajeckas, Augustinas Kvedarauskas, Laimis Kazokaitis bei Ignas Griciūnas. Vaikinai pristatė išmaniosios – t. y. išmaniuoju telefonu prižiūrimos – žoliapjovės idėją. Po intensyvaus 54 valandų darbo vaikinai finale demonstravo, kaip ši žoliapjovė atlieka savo tiesioginę funkciją. Pripažinimo taip pat sulaukė ir antroji  Panevėžio kolegijos komanda. „Panevėžio LEZ“ nusprendė investuoti į studentų Modesto Balnionio, Andriaus Pratusio ir Pauliaus Ruplio produktą „Išmanųjį multimetrą“.

Pasak MTP direktoriaus Sauliaus Zauros, nugalėtojai ne tik paskatinti piniginiais prizais, bet ir galės naudotis MTP baze tolesnėms idėjoms įgyvendinti.

Galimi darbdaviai: