Panko.lt
Studentų priėmimas: tel. +370 607 96156

Kolegijos veidai: Justina Chankinienė

2020-03-18

35-erių Justinos Chankinienės darbą savo akimis, veikiausiai, menkai spėsite teišvysti, tačiau moters veikla – pasiaukojanti ir svarbi. Justina Panevėžio kolegijoje įgytas žinias sėkmingai pritaiko Panevėžio Respublikinėje ligoninėje, kur dirba intervencinės radiologijos skyriuje operacinės slaugytoja.

J. Chankinienė pasakoja, jog Biomedicinos mokslų fakultete įgyta bendrosios praktikos slaugytojos specialybė jai nėra pirmoji – prieš tai ji mokėsi vadybos. Rinkdamasi savo studijų kelią absolventė prisipažįsta dvejojusi ir sunkiai apsisprendusi, ką rinktis: vadybą ar medicinos krypties studijas.

„Baigus mokslus ir dirbant administracinį darbą medicina iš mano galvos niekur nedingo“, – šypteli Justina.

Dėl šios priežasties jauna moteris ryžosi stoti mokytis dar kartą, nors jau buvo sukūrusi šeimą, o namuose krykštavo vaikai. Justinos Alma mater vėl tapo Panevėžio kolegija.

„Taip buvo patogiau ir mokytis, ir rūpintis vaikais, be to, kolegija turi plačią praktinę bazę, bendradarbiauja su daugeliu Panevėžio gydymo įstaigų ir yra sudaromos geros sąlygos atlikti praktiką“, – sako.

Pasak jos, pusketvirtų metų trukusios studijos visai neprailgo. Jų metu studentei buvo sudaryta galimybė išvykti į mainų programą, kurioje ne tik leista pačiai artimai susipažinti su Prancūzijos bei Vokietijos slaugos sistema, bet ir užsienio mokiniams bei studentams papasakoti apie savo studijų patirtį.

„Įgautos žinios, sutikti žmonės gyvenimą nuspalvino įvairiomis spalvomis.  Žinoma labiausiai įsiminė praktikos, nes buvo galima plačiai pažvelgti į įvairių skyrių darbus, jų specifiką.“

J. Chankinienė sako, jog studijų metu įgytos žinios darbe praverčia, nors skyriaus, kuriame ji dirba, specifika nemažai skiriasi nuo kituose skyriuose dirbančių slaugių darbo pobūdžio.

Intervencinės radiologijos skyriuje atliekamos koronagrafijos, angiografijos – kraujagyslinės (endovaskulinės) intervencijos plačiai naudojamos diagnozuojant ir gydant įvairius susirgimus, jos apima daugelį sričių.

Koronarografija – širdies vainikinių arterijų vaizdavimas rentgenu tebėra pagrindinis vainikinių arterijų anatomijos nustatymo, ligų diagnozavimo bei gydymo parinkimo metodas. Angiografija – kontrastinis diagnostinis kraujagyslių tyrimas, kuomet kontrastinė medžiaga suleidžiama į kraujagysles.

Skyriuje taip pat atliekami kompiuterinės tomografijos bei magnetinio rezonanso tyrimai, endovaskulinė embolizacija (kraujavimo stabdymas), kuri atliekama po traumų, gimdymo, navikų griuvimo, žarnyno kraujavimo.

Absolventė pasakoja, jog darbe tenka suteikti skubią pagalbą asmenims, kurie avarijos metu patyrė politraumas. Tokie pacientai patiria daugybinius kūno lūžius, plūsta krauju, todėl viena pagrindinių užduočių – greitai surasti kraujavimo šaltinį.

„Atlikus angiografiją, paaiškėja, jog pažeista kraujagyslė, esanti kaulo lūžio vietoje. Skubiai atliekama embolizacija, kraujavimas sustabdomas ir paciento būklė stabilizuojasi. Mano darbas yra asistuoti gydytojui atliekančiam šias procedūras“, –sako Justina.

Visiems, norintiems studijuoti medicinos krypties studijas, net ir sunkiais apsisprendimo momentais J. Chankinienė linki niekada savimi nedvejoti, bet tvirtai žengti pirmyn siekiant savo svajonių.

 

Galimi darbdaviai: