Panko.lt
Studentų priėmimas: tel. +370 607 96156

Panevėžio kolegijos pirkinys – pirmasis toks Baltijos šalyse

2020-07-07

Reaguodama į miesto pasirinktą – pramonės – kryptį, sparčiai išaugusį robotikos mokymų šuolį ugdymo įstaigose, STEAM projekto populiarumą ir vis labiau juntamą technologijos specialybių darbuotojų trūkumą Panevėžio regione, Panevėžio kolegija stiprina savo mokymų bazę.

Unikali Lietuvoje

Pagal 2014 – 2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 9 prioriteto „Visuomenės švietimas ir žmogiškųjų išteklių potencialo didinimas“ 09.1.1-CPVA-V-720 priemonės „Studijų aplinkos ir infrastruktūros koncentravimas, tobulinimas ir informacinių sistemų plėtra“ Panevėžio kolegija įgyvendindama  „Energetinių procesų studijų ir inovacijų centras“ 09.1.1-CPVA-V-720-04-0002 projektą įsigijo unikalią automatikos, elektros ir elektrotechnikos, inžinerinių sistemų ir atsinaujinančių energijos šaltinių laboratorinę įrangą. Ją, palankiomis sąlygomis, kolegija įsigijo iš įmonės UAB Techvitas.

„Panevėžio kolegijos įsigytas pramoninių robotų kompleksas kolegijos Energetinių procesų studijų ir inovacijų centro laboratorijose studentams suteiks visas sąlygas išmokti dirbti su unikalia robotizuota, technologinių procesų automatizavimo įranga, perprantant ir įvaldant pramonės 4.0+ veikimo principus“, – sako direktoriaus pavaduotojas mokslui ir plėtrai dr. Donatas Bakšys.

Mokslo metų pabaigoje Panevėžio kolegijos Technologijos mokslų fakultetą pasiekusią automatizavimo laboratorijos įrangos paketą sudaro industriniai KUKA, Universal Robots, AUTONOX prekių ženklų robotai, kurių pramonė 4.0 priemonę atitinkantys valdikliai bei vaizdo atpažinimo sistemos Cognex ir Sick pagamintos dar šių metų balandį.

„KUKA – dažniausiai sutinkami pramonėje, gamyboje vis plačiau naudojami „draugiškieji“ bendradarbiai Universal Robots, o delta tipo AUTONOX 24 manipuliatoriai kol kas yra dar labai reti. AUTONOX robotą Panevėžio kolegiją įsigijo pirmoji Baltijos šalyse“, – pastebi Technologijos mokslų fakulteto dėstytojas dr. Evaldas Sapeliauskas.

Panevėžio kolegijos automatizavimo laboratorijos pagrindą iki šiol sudarė SIEMENS valdikliai. Dabar jų gretas papildė ir BOSCH REXROTH valdikliai bei programuojami dažnio keitikliai, kurie aptarnaus du laboratorijos konvejerius, o dviejų tipų vaizdo atpažinimo sistemos padės išplėsti įrangos taikymo mokymo procese ribas.

Anot dr. E. Sapeliausko, mokymų bazėje įdiegta šiuolaikinių robotų ir automatizavimo įranga yra unikali Lietuvoje jau vien todėl, jog vienoje laboratorijoje mokoma valdyti trijų skirtingų tipų ir gamintojų robotus, sinchronizuojant jų tarpusavio darbą.

Naujos galimybės

Naujoji įranga mokymo procese bus pritaikoma jau nuo pirmojo kurso. Elektros ir automatikos įrenginių, kompiuterių technikos, elektromechanikos studijų programų studentai bus supažindinti praktiškai demonstruojant net ir fundamentaliųjų mokslo dalykų praktinį pritaikymą.

„Aukštesniuose kursuose praktiškai visų Technologijos mokslų studijų krypties studentai laboratorijose praleis nemažai laiko. Todėl tikimės, jog baigę studijas, studentai į darbo rinką įsilies jau mokėdami valdyti naujausią technologinę įrangą“, – pastebi dr. E. Sapeliauskas.

Naujoji laboratorijos įranga atvers platesnes galimybes ir dėstytojams – leidžiant tyrinėti bei pasiruošti dirbtinio intelekto (DI) pritaikymą pramonėje.

„Kartu su laboratorine įranga įsigijome ir simuliacinę robotų ir valdiklių programavimo įrangą, tad studentai įgūdžius galės tobulinti ir virtualiai. Elektromechanikos krypties studentai išmoks programuoti CNC staklynus 10 vietų HAAS mokymų stendų klasėje. Labai džiaugiamės ir UAB INRE padovanotu profesionaliu 3D spausdintuvu, kuriuo Technologijos mokslų fakulteto studentai realizuos su SOLIDWORKS paruoštus  projektus“, – sako dėstytojas.

Artimiausiu metu Panevėžio kolegija planuoja parengti keletą naujų neformaliojo švietimo programų, o verslo įmones pakviesti bendradarbiauti vykdant bendrą mokslo tiriamąją ir eksperimentinę veiklą (MTEP).

 

Galimi darbdaviai: