Panko.lt
Studentų priėmimas: tel. +370 607 96156

Neįkainojama patirtis susipažįstant su Reggio Emilia pedagogika

2023-11-22

2023 m.  lapkričio  13-17 d. Panevėžio kolegijos socialinių mokslų fakulteto lektorė Lilija Kryževičienė dalyvavo mokymuose „The Reggio Emilia Approach to Education“ („Reggio Emilia požiūris į švietimą“). Mokymai vyko Italijoje Reggio Emilija mieste. Į mokymus susirinko 270 dalyvių iš Europos ir tolimiausių pasaulio kampelių: Australijos, Singapūro, Brazilijos, Indijos, Kenijos ir kt.

Reggio Emilia  ugdymo sistemą sukūrė visiškai kitokį požiūrį į vaikų ugdymą turėjęs italas Loris Malaguzzi. Remiantis Reggio Emilia pedagogika, vaikai suvokiami kaip rečiausi ir unikaliausi subjektai, kuriuose be galo didelis mokymosi potencialas. Tai buvo galima pajausti klausantis ikimokyklinio/priešmokyklinio bei pradinio ugdymo pedagogų pranešimų apie jų turimą auklėjimo patirtį.  Lankantis ugdymo įstaigose pastebėta, kad aplinkoje, kurioje įgyvendinami Reggio Emilia principai, vaikams nesuteikiamos paruoštos žinios, bet jiems leidžiama mokytis savarankiškai. Čia didžiausi pagalbininkai: medis, įvairių rūšių popierius, dažai, molis, gipsas, viela ir kt. Jog kūrybiškumui ugdyti pakanka paprastų medžiagų, mokymų dalyviai galėjo įsitikinti, lankydamiesi antrinių medžiagų perdirbimo centre Remida (The creative recycling centre), kuriame vyksta edukacijos ir galima įsigyti priemonių kūrybiniams projektams.

Teorinės paskaitos vyko Loris Malaguzzi tarptautiniame centre. Po pietų buvo lankomasi įvairiuose darželiuose ir priešmokyklinio bei pradinio ugdymo mokyklose, vyko praktiniai užsiėmimai ateljė.

„Savaitė buvo sunki, ilgos mokymosi valandos anglų kalba, nauji potyriai ir įspūdžiai,  tačiau įgyta neįkainuojama patirtis atperka viską,“- po mokymų dalinosi dėstytoja L.Kryževičienė.

Galimi darbdaviai:

CLOSE
CLOSE