Panko.lt
Studentų priėmimas: tel. +370 607 96156

GEGUŽĖS 12-OJI – TARPTAUTINĖ SLAUGYTOJŲ DIENA

2024-05-10

Kasmet gegužės 12-ąją viso pasaulio slaugytojai pažymi savo profesinę šventę – Tarptautinę slaugytojų dieną, anglų medicinos sesers Florens Naitingeil garbei, per jos gimimo dieną.

Didžiausią įtaką šiuolaikinės profesionalios organizuotos slaugos atsiradimui turėjo įžymi XIX amžiaus slaugytoja Florens Naitingeil (1820 05 12 – 1910 08 13). F. Naitingeil savo asmenybės įtaigumo, veiklos kryptingumo ir atkaklumo, organizacinių gabumų ir aiškios vizijos dėka reformuojant slaugą, buvo pripažinta šiuolaikinio mokslo ir profesionalios organizuotos praktinės slaugos pradininke. Krymo karo metu F. Naitingeil Turkijoje organizavo sužeistųjų gydymą ir priežiūrą, o vėliau tapo pirmoji slaugytojų kursų rengėja Anglijoje.

Kaip tapti slaugytoju? Panevėžio kolegijoje rengiami Bendrosios praktikos slaugytojai. Jie jau nuo pirmo kurso mokomi bendrauti su pacientu, ugdomi ne tik jų specialieji profesiniai įgūdžiai, bet ir atjautos, gailestingumo, pagarbos pacientui jausmas. Studijų programoje daug dėmesio skiriama tiek teorijai, tiek praktikai. Pabaigus studijas galima pasirinkti tam tikrą specializaciją, pvz., anestezija ir intensyvioji slauga, operacinės slauga, psichikos sveikatos slauga. Taip pat slaugos specialistai gali nuolat gilinti savo žinias bei kelti kvalifikaciją. Yra organizuojama daug įvairias sveikatos priežiūros sritis apimančių kursų, seminarų ir paskaitų, kuriose slaugytojai gali susipažinti su naujausiomis medicinos tendencijomis, inovatyviais sveikatos priežiūros aspektais.

Kokios savybės reikalingos geram slaugytojui? Geras slaugytojas turi mokėti bendrauti su žmonėmis, mokėti dirbti komandoje. Jis taip pat turi būti atsakingas, kruopštus, sąžiningas, kantrus, tolerantiškas, rūpestingas ir, žinoma, empatiškas – turi gebėti suprasti paciento padėtį, jo emocinę būklę.

Biomedicinos mokslų fakulteto dėstytojai maloniai kviečia į slaugos studijas Panevėžio kolegijoje.

Minėdama profesinę slaugytojų šventę, Panevėžio kolegijos bendruomenė nuoširdžiai sveikina socialinius partnerius, būsimus slaugytojus, dėstytojus. Būkite laimingi ir sveiki, dalinkite savo gerumą, meilę, šypseną visiems, kuriems labai reikia Jūsų pagalbos.

 

Panevėžio kolegijos Bendrosios praktikos slaugos studijų programos komitetas

Galimi darbdaviai: